tisdag, februari 10, 2009

Ett år senare. Drygt.

Jag är under 100-strecket med rätt god marginal. Jag har börjat träna volleyboll med högskolans idrottsförening, och fortsätter jag med det tillsammans med mina nya matvanor är beachkroppen 2009 ingen omöjlighet.

I övrigt vill jag upprepa något från senaste nyhetsbrevet från Piratpartiet. Oerhört tänkvärda saker:

"Folk anklagar ibland piratrörelsen för att vilja ha andra regler på nätet än IRL. De pratar om “Internet som ett laglöst land”. De har missat något. Vi vill faktiskt ha raka motsatsen. Vi kräver i detalj att exakt samma regler ska gälla på nätet som utanför nätet.

Sedan 1960-talet har det varit möjligt att kopiera t.ex. en dikt eller en teckning i en kopiator och skicka med posten. Det är absolut skitförbjudet för någon att öppna ett brev för att se om det innehåller en kopierad teckning, upphovsrätten till trots. Brevhemligheten är helig. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1700-talet har det varit möjligt att skicka anonyma brev och göra anonyma anslag för att driva samhälls- och idéutvecklingen anonymt, skicka tips till reportrar, etc. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1850 har det varit möjligt att ta del av samtidens kultur och kunskap utan begränsningar, även om man inte vill köpa ett eget exemplar, genom att gå till biblioteket och ta del av all kultur och kunskap helt utan begränsningar. Upphovsrättslobbyn menade i debatten på 1800-talet att varje utlånad bok var en utebliven fullprisförsäljning, så att biblioteken stal pengar från författarna, men politikerna fattade det politiska beslutet att allmänhetens tillgång till kunskap och kultur hade ett större samhällsintresse än rättighetsinnehavarnas rätt att få betalt varje gång ett verk användes. (Att kunskap och kultur innefattar något annat än böcker är ett nytt fenomen — principen när biblioteken kom var “hela samtidens kunskap och kultur”.) Det politiska beslutet gäller än idag -- jag kan fortfarande gå till biblioteket och låna hem Harry Potter utan att författaren får ett öre. (Den biblioteksersättning på ett par öre per utlåning som går som författarstöd är ett statligt kulturstöd för att stödja svensk kultur, och går bara till svenska författare.) Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Det är fullständigt tabu för staten och andra att registrera vilka som skickar brev till varandra, eller vilka som tar del av vilken kunskap och kultur på biblioteket. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan Romartiden har det rått en total budbärarimmunitet, det vill säga att budbäraren aldrig har någon form av ansvar för innehållet i ett förmedlat meddelande mellan två parter. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Så länge postförsändelser och telefonbolag har funnits har det varit absolut och fullständigt tabu att försöka hindra försändelser till eller från särskilda adresser eller telefonnummer baserat på moraliska eller andra hänsyn. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet."

1 kommentar:

Anonym sa...

that is not dead which can eternal lie.
And with strange aeons even death may die.

Välkommen tillbaka till bloggandet.